Lunch & middag

Grönsaks Ramen

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Det här receptet är för alla nudelälskare av ramen! Många människor har vuxit upp med att äta skål efter skål med ramennudlar, vanligtvis från ett paket med snabbnudlar och påsar med kryddor som tyvärr är fyllda med MSG. Nu kan du skämma bort din ramen-nostalgi medan du är på din läkningsväg med detta fräscha, rena och välsmakande grönsaksramrecept! Med hirs-ramenudlar är detta recept glutenfritt, fettfritt och mejerifritt.

Vitlök har kraftfulla antipatogena egenskaper och hjälper immunförsvaret.

Ingefära tar också bort fettceller inuti levern, vilket gör att fettet kan bryta sig loss och gå ut genom gallan och matsmältningskanalen, ibland via gallblåsan

Rädisor har en sammansättning av kemiska föreningar, som fungerar som desinfektionsmedel för levern, hjälper till att stoppa patogeninfektion och stärker immunförsvaret.

Atlantens havsgrönsaker innehåller viktiga mineralsalter och hjälper till att driva ut gifter från kroppen.

  • Ingredienser
    • 2-tums bit ingefära, skivad
    • 10 hela vitlöksklyftor, krossade med sidan av kniven
    • 2,4 dl hackad salladslök
    • 1 purjolök, grovt hackad
    • 14,5 dl vatten
    • 2 kombublad (ca 15 ml)
    • 10 torkade shiitakesvampar
    • 0,8 dl coconut aminos (valfritt, men du kanske vill använda ytterligare havssalt om du utelämnar)
    • 1 tsk kokossocker, mer efter smak
    • 1/2 tsk havssalt, mer efter smak.

      Toppings:   

    • 2-3 portioner (ca 1,5 dl) hirs eller brunt risnudlar/spagetti (jag brukar använda glasnudlar)
    • 1,2 dl finhackad vårlök
    • 4 nori rutor
    • 2-3 broccolinistjälkar
    • 0,8 dl tunt skivad vanlig eller daikonrädisa
    • 1/2 tsk chilipulver eller chiliflingor (valfritt)
  • Gör så här
  • Tillsätt ingefära, vitlök, salladslök och purjolök i en stor gryta och fräs på medelvärme i 2-3 minuter tills salladslöken och purjolöken är mjuka, tillsätt lite vatten om det behövs för att förhindra att den fastnar.

    Tillsätt vatten, kombu, shiitakesvamp och ev kokosnötsaminos till grytan och koka upp. Ta bort kombu precis innan buljongen börjar koka och kassera.

    När buljongen har nått kokpunkten, sänk värmen, täck grytan och låt sjuda i minst 3 timmar.

    Sila av buljongen i en ren skål eller gryta. Behåll shiitakesvampen men släng resten. Smaksätt buljongen med kokossocker och havssalt efter smak.. Om du valde att inte använda kokosaminos, kanske du vill tillsätta mer havssalt.

    Skiva shiitakesvampen och ställ åt sidan för att använda som topping till skålen.

    Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen i en separat gryta och ställ åt sidan.

    Ångkoka broccolin i 3-4 minuter tills den är mjuk men fortfarande knaprig. Ställ åt sidan.

    Dela nudlarna och buljongen mellan två skålar. Toppa den med svamp, broccolini, vårlök, rädisor och chilipulver (om du använder). Njut omedelbart.

    Du kan hitta fler läckra recept i New York Times bästsäljande bok, Medical Medium Läk med Detox: Hälsoprogram För de som lider av Ångest, Depression, Acne, Eksem, Borrelia, Tarmproblem, Hjärndimma, Viktoroblem, Migrän, Uppblåshet, Vertigo, Psoriasis, Cystor, Trötthet, PCOS, Myom, UVI, Endometrios & Autoimmuna sjukdomar

    2-3 portioner

     

    Tips!

    Hirsnudlar kan vara svårt att hitta i Sverige. Semper har en spagetti gjord på brunt ris som är väldigt god. Finns på Ica bland glutenfria alternativ. Ser ut så HÄR. Sedan har vi glasnudlar som brukar ligga vid thaihyllan på Ica, ser ut så HÄR.
    Välj nudlar/ pasta som inte innehåller majs, ägg, e-ämnen, soja eller gluten.

    Coconut Aminos kan du bl.a köpa HÄR

Relaterade recept

Lunch & middag
Bröd, Fettfritt, Lunch & middag Tortillas på röda linser
Fettfritt, Lunch & middag Mac & cheese
Fettfritt, Lunch & middag Chow Mein - wokade nudlar
Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Tonfiskröra på kikärtor
Lunch & middag, Mellanmål, Snacks & sött Glutenfria blåbärspannkakor