Lunch & middag

Zucchini lasagne

  • Ingredienser
  • Tomatsåsen:
    * 250g champinjoner eller 2 dl torkade linser
    * 1 stor gul lök
    * 3 stora vitlöksklyftor
    * 1/2 röd chili eller chiliflakes
    * 2 tsk honung
    * 400 g passerade tomater
    * 1 1/2 msk spiskummin
    * 2 msk organo
    * 1 msk paprikapulver
    * cayennepeppar efter smak
    * 1/2 tsk salt

    * 1 tsk ingefärapulver

    2 Zucchini till lasagneplattorna
    Béchamelsås:
    * 500 g fryst blomkål
    * 250 ml kokosmjölk (Jag använder Santa Maria tetra pack)
    * 1 krm vitpeppar
    * 1 msk vitlökspulver
    * 1 msk lökpulver
    * 3 msk tapicoamjöl
    * 1 tsk honung
    * 1/2-1 tsk örtsalt
    * Salt efter smak
    * 1 krm muskotnöt (valfritt)
  • Gör så här
  • Tomatsås:
    1. Hacka champinjoner, lök, vitlök och chili. Lägg allt i en stekpanna med lite vatten i, stek tills löken och svampen blivit mjuk. Om du väljer linser koka upp dem medans du steker löken och lägg sedan i dem i pannan.
    2. Tillsätt sedan passerade tomater. Ta 1 dl vatten i den tomma flaskan från tomaterna och skaka om. Häll i stekpannan.
    3. Lägg i alla kryddor plus honungen, låt allt puttra i ca 10 min. Smaka av med salt, cayenne och peppar.

    Béchamelsås
    1. Lägg den frysta blomkålen i kastrull och koka tills den blivit mjuk.
    2. Häll av vattnet och lägg blomkålen i en mixer. Tillsätt kokosmjölk och alla kryddor. Mixa till en jämn och slät smet. Smaka av med salt och kryddor.
    3. Har du inte tapiocamjöl hemma går det även utan. Men konsistensen blir bättre med.

    Lasagnen:
    1. Använd en mandolin eller osthyvel för att göra lasagneplattor av zucchinen. Dom skall vara ca 2-3 mm tjocka.
    2. Lägg först ett lager av zucchiniplattor. Lägg dom omlott ca 1 cm över varandra.
    3.  Sedan ett lager béchamelsås.
    4. Därefter ett lager tomatsås.
    5. Börja sedan om och gör så att sista lagret blir med béchamelsås.
    6. In i ugnen 225 grader i ca 25-30 min.

    Tips! Gör den gärna några timmar innan eller dagen innan du ska servera. Den blir godare om den får svalna av helt och värmas upp på nytt. Då hinner den sätta sig. Men den är såklart väldigt god att äta direkt också.

Relaterade recept

Lunch & middag
Fettfritt, Lunch & middag Chow Mein - wokade nudlar
Fettfritt, Lunch & middag Potatis & blomkålssoppa
Fettfritt, Lunch & middag Gurknudlar & Chunky tomatsås
Fettfritt, Lunch & middag Vegansk Japchae
Fettfritt, Lunch & middag Zucchinilasagn (fettfri)
Detox, Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål Sköldkörtelläkande buljong