Lunch & middag

Falafelsallad med mint & tahinidressing

Ett gott recept på en Falafelsallad som serveras tillsammans med en Mint-Tahinisås. Om du inte gillar mynta , ersätt gärna med någon annan färsk ört t.ex. basilika, koriander, persilja eller dragon.

Lök: Mycket lik vitlök, lök har antimikrobiella svavelföreningar som driver ut ovänliga patogener från levern. Lök är även desinficerande för levern, vilket gör att den inte blir inflammerad. De förbättrar också temperaturkontrollen eller ”termostaten” av levern så att den kan värma och kyla sig själv ordentligt.

Persilja: Dess fytokemikalier har anti-bråkbildande effekter som avlägsnar gifter och sköljer ut dem ur din lever. Det intensiva gröna pigmentet i persilja innehåller en alkaloid speciellt för leverföryngring; vävnad i levern förbättras när den utsätts för dessa alkaloidföreningar. Persilja har en renande effekt på gallblåseslam, dock inte på gallsten. Dess fytokemiska föreningar lägger sig i botten av gallblåsan, där slammet ligger, för att göra sitt bästa.” – Anthony William

 • Ingredienser
 • Falafel:
  3 dl kokta kikärter
  2,5 dl grovt tärnad rödlök
  4 vitlöksklyftor
  1,2 dl löst packad persilja
  1,2 dl löst packad koriander
  ½ tsk havssalt
  2 tsk spiskummin 

  Sallad:
  2 huvuden smörsallad
  ½ gurka, skivad
  1 dl halverade körsbärs- eller druvtomater
  1 dl strimlad rödkål
  1 dl strimlad morot

  Mint-tahinidressing
  2,5 dl tärnad zucchini
  ½ Medjool dadel, urkärnad
  2 vitlöksklyftor
  2 matskedar tahini
  2 msk citronsaft
  2 msk färsk dill
  2 matskedar färsk mynta
  ¼ tesked havssalt
  1,2 dl vatten

  Använd Salladsblad eller exempelvis potatistortilla om du vill göra en falfafelrulle istället. 

 • Gör så här
 • Värm ugnen till 175 grader. Lägg hälften av kikärtorna i botten av matberedaren. Tillsätt sedan hackad lök, vitlöksklyftor, persilja, koriander och havssalt. På toppen lägger du resterande kikärter. Mixa alla ingredienserna i matberedaren tills de är väl blandade.

  Klä två bakplåtar med bakplåtspapper. Använd ett matskedsmått när du skall forma smeten till bollar. Lägg dem på bakplåtarna med 5 cm mellanrum. Klappa försiktigt på toppen av bollarna för att platta ut dem till en falafelform. Grädda falafeln i 35 till 40 minuter, tills topparna blir gyllenbruna och de är fasta på utsidan medan de fortfarande är mjuka i mitten. Hantera dem försiktigt!

  För att göra Mint Tahini-såsen, blanda alla ingredienserna till en jämn sås. Servera falafeln ovanpå en sallad t.ex. smörsallad. Du kan också använda bladen som tortillabröd och fylla dom med falafel, grönsaker och mint-tahinisåsen, eller i potatis tortillabröd.

  2 till 4 portioner

  Det här receptet är översatt från medicalmedium.com

Relaterade recept

Lunch & middag
Fettfritt, Lunch & middag ”Ägg”stekt ris
Detox, Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål Sköldkörtelläkande buljong
Lunch & middag Vårsallad
Lunch & middag Blomkåls Nuggets
Fettfritt, Lunch & middag Portabellogryta
Lunch & middag, Snacks & sött Pannkakor med smak av äppelpaj
Fettfritt, Julrecept, Lunch & middag Ugnsrostad Fylld Butternutpumpa