Fettfritt, Lunch & middag

Pasta & Bönbollar i Tomatsås

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

”Tomater: Innehåller viktiga mikronäringsämnen, fytokemikalier, vitaminer och mineraler för att stödja många funktioner i levern. Lykopen är ett älskat näringsämne som levern beundrar: levern använder det för att skydda sig från cellskador, plus lykopen hjälper levern att avgifta röda blodkroppar säkert, smidigt och effektivt. Fruktsyrorna i tomater hjälper till att hålla gallblåsan frisk, hjälper till att ta bort slam från gallblåsan och till och med minska gallstensstorleken.” – Anthony William

  • Ingredienser
  • Bönbollar:
    1 1/2 cup (3,6dl) kokta svarta bönor
    1,8 dl glutenfri havre
    1,2 dl hackad lök
    3 vitlöksklyftor, grovt hackade
    2 msk tomatpuré
    1/2 msk lökpulver
    1 tsk paprika
    1/2 tsk chilipulver (valfritt)
    1/4 tsk rökt paprika
    1/2 tsk malen spiskummin
    1 tsk torkad oregano
    Havssalt, efter smak (valfritt)

    Tomatsås:
    1,2 dl hackad lök
    2 vitlöksklyftor, hackade
    7,2 dl dl krossade tomater
    0,6 dl tomatpuré
    1 tsk torkad basilika
    1 tsk torkad oregano
    1 msk kokossocker
    1/4-1/2 tsk röd chiliflakes, efter smak (valfritt)
    Havssalt, efter smak (valfritt)
    Färsk basilika eller persilja, till garnering
  • Gör så här
  • Bönbollar:
    Lägg alla ingredienser för bönbollarna i en matberedare och mixa tills det är slätt, skrapa ner sidorna efter behov.
    Sätt ugnen på 200 grader.

    Forma blandningen till runda bollar (du bör få cirka 14-16 st) och stek i en ugnsfast stekpanna med non-stick på medelhög värme tills de fått färg på alla sidor. Du behöver inte ha något fett i stekpannan. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

    Ta ut dom efter ca 20 min.

    Medan bönbollarna är i ugnen gör du tomatsåsen

    Tomatsåsen:
    Sätt en non-stick panna på medelhög värme. Tillsätt löken och stek i 3-5 minuter tills den är mjuk. Häll lite vatten i pannan om det bränner fast. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 2 minuter.
    Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och koka utan lock, i 5-7 minuter, tills det tjocknat något och smakerna har kommit fram.
    Lägg i göttbullarna i pannan och täck med sås.
    Servera genast, garnera med färsk basilika & persilja.

    Servera tillsammans med glutenfri pasta, Semper har jätte god spagetti som är gjord på enbart brunt ris (den som är på bilden).

    Eller så kan du t.ex. göra egna zucchininudlar med hjälp av en spirulizer.

    HÄR kan du läsa om alternativ till vanlig pastan

Relaterade recept

Fettfritt, Lunch & middag
Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål kikärtspaj / Kikärts quiche
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Sköldkörtelläkande smoothie
Fettfritt, Lunch & middag Vegansk Japchae
Bröd, Fettfritt, Lunch & middag Tortillas på röda linser
Julrecept, Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grönkål äppelsallad
Lunch & middag Vårsallad
Bröd, Fettfritt, Lunch & middag Pizza & salladswraps gjord på potatis