Lunch & middag

Blomkåls Nuggets

”Dessa blomkåsnuggets är ett hälsosammare alternativ till traditionella recept, men låt det inte lura dig; de är fulla av smak! Du kommer förmodligen att vilja göra det här receptet om och om igen. Det här receptet är perfekt som en förrätt, mellanmål, lätt måltid eller till och med en huvudmåltid som serveras tillsammans med en sallad. Den är också oljefri, spannmålsfri och växtbaserad.

Blomkål undviks ofta av sköldkörtelpatienter eftersom den är märkt ”goitrogen”, men blomkål är faktiskt en av din sköldkörtels bästa vänner, eftersom den hjälper sköldkörteln att bekämpa Epstein-Barr-viruset, som är den verkliga orsaken till de flesta sköldkörtelproblem. Blomkål innehåller spårmineralet bor, som stödjer hela det endokrina systemet. Blomkål innehåller också fytokemikalier som kan stoppa sköldkörteln från att krympa, under den atrofi som kan uppstå vid långvarig övermedicinering med receptbelagda sköldkörtelhormoner.” – Anthony William

 • Ingredienser
 • Blomkålsnuggets:
  1 medelstort blomkålshuvud, skuren i lagom stora buketter
  3,2 dl kassavamjöl
  3,6 dl vatten, mer om det behövs
  6-8 st selleri sticks, att servera med

  Ranch dressing:
  2,4 dl skalad och tärnad zucchini
  2 msk cashewnötter
  1 msk citronsaft
  1/2 tsk vitlökspulver
  1 tsk lökpulver
  1/2 msk finhackad dill
  1/2 msk finhackad persilja
  Salt

  Stark sås:
  2-3 msk grovhackad färsk röd chili
  2 vitlöksklyftor
  2 1/2 msk citronsaft
  1 tsk paprika
  2 msk rå honung
  1,8 dl vatten
  1 msk arrowrotmjöl
  0,6 dl tomatpuré

  Selleri stjälkar

  Salt

 • Gör så här
 • Värm ugnen till 220 grader. Klä en stor plåt med bakplåtspapper.
  Vispa ihop kassavamjöl och vatten i en stor skål. Smeten ska vara tillräckligt tjock för att täcka blomkålen. Om den är för tjock, tillsätt mer vatten.

  Lägg blomkålen i skålen och se till att den blir täckt av smet. Använd en gaffel för att lägga blomkålen på bakplåten, se till att överflödig smet inte följer med. Lägg blomkålen en bit ifrån varandra så dom inte fastnar.

  Sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter, tills dom är knapriga. Efter halva tiden, vänd blomkålsbuketterna så dom får färg runt om.

  Ranch Dressing:
  Kombinera zucchini, cashewnötter, citronsaft, vitlökspulver och lökpulver i en mixer och mixa tills det är slätt. Rör ner dill och persilja och ställ åt sidan.

  Sweet chili sås:
  Lägg färsk chili, vitlök, tomatpuré, citronsaft, paprika, rå honung, vatten och arrowrotstärkelse i en mixer. Mixa tills det är slätt.

  Häll blandningen i en stor kastrull på medelhög värme och låt koka upp. Om såsen är väldigt tjock tillsätt lite mer vatten. Tillsätt den ugnsbakade blomkålen och rör om. Ta av från värmen och lägg på en tallrik tillsammans med selleristjälkarna. Servera omedelbart tillsammans med ranchdressingen och en god sallad.

Relaterade recept

Lunch & middag
Fettfritt, Julrecept, Lunch & middag Vegansk köttfärslimpa gjord på linser
Lunch & middag Indisk Daahl
Lunch & middag Jamaicansk gryta
Lunch & middag Blomkåls Nuggets
Fettfritt, Lunch & middag Ratatouille
Lunch & middag Vegoburgare
Fettfritt, Lunch & middag Pasta & Bönbollar i Tomatsås