Fettfritt, Lunch & middag

Varm pastasallad med ugnsrostade grönsaker

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Denna färgglada pastarätt är laddad med möra rostade grönsaker och slängs ihop i en smakrik tomatsås. Det är en fantastisk rätt att servera när man samlas runt bordet med vänner och familj, även för de som kanske inte äter på samma sätt. Om du serverar andra, tillsätt gärna en liten skvätt olivolja till deras rätter precis innan de serveras, så kommer de aldrig sakna något!

Tomater använder viktiga mikronäringsämnen, fytokemikalier, vitaminer och mineraler för att stödja många funktioner i levern. Lykopen är ett älskat näringsämne som levern beundrar: levern använder det för att skydda sig från cellskador, plus lykopen hjälper levern att avgifta röda blodkroppar säkert, smidigt och effektivt. Fruktsyrorna i tomater hjälper till att hålla gallblåsan frisk, hjälper till att ta bort slam från gallblåsan och till och med minska gallstensstorleken. Om du undviker tomater på grund av trendigt nattskuggehat som ständigt cirkulerar om och om igen, går du miste om att hålla din lever frisk och förebygga sjukdomar.

Lök har antimikrobiella svavelföreningar som driver ut ovänliga patogener från levern. Lök har en desinficerande kvalitet för levern, vilket gör att den inte blir inflammerad. De förbättrar också temperaturkontrollen eller ”termostaten” av levern så att den kan värma och kyla sig själv ordentligt.

Vitlök är en av världens äldsta mediciner och är en otroligt kraftfull krydda som kan avvärja en mängd olika sjukdomar. Den har otroligt höga nivåer av vitaminer och mineraler inklusive vitamin C och B-6 och mineraler som selen, kalcium och järn. Vitlök innehåller också mycket starka antibiotiska, anti-svamp-, anti-cancer- och antivirala egenskaper.

 • Ingredienser
  • 7,2 dl körsbärs- eller druvtomater
  • 2,4 dl skivad rödlök
  • 2,4 dl tärnad zucchini
  • 2,4 dl tärnad morot
  • 2,4 dl tärnad sparris
  • 10 vitlöksklyftor, skal på
  • ½ tsk citronsaft
  • ¼ tesked havssalt
  • ¼ tesked chiliflakes (valfritt)
  • 340 gram glutenfri pasta (se tips)
  • 9,6 ruccola (valfritt)
  • Ytterligare havssalt, dulse och/eller svartpeppar efter smak

   

 • Gör så här
 • Värm ugnen till 200°C. Sprid ut tomater, rödlök, zucchini, morot, sparris och vitlök på två bakplåtar klädda med bakplåtspapper och rosta grönsakerna i 15 till 20 minuter tills de är mjuka.

  Skala alla de rostade vitlöksklyftorna (var noga med att inte bränna fingrarna) och lägg 4 av dem i mixern tillsammans med 2,4 dl av de rostade tomaterna, citronsaften, havssaltet och chiliflakes (valfritt). Mixa ingredienserna till en lätt, slät tomatsås.

  Förbered 340 gram glutenfri pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg sedan i en skål. Häll tomatsåsen över pastan. Det ska finnas precis tillräckligt med sås för att lätt täcka pastan.

  Tillsätt resterande rostade tomater, rödlök, zucchini, sparris och vitlöksklyftor. Blanda försiktigt för att kombinera allt. Servera pastan över en bädd av ruccola om så önskas, och tillsätt ett valfritt extra stänk av havssalt, dulse och/eller svartpeppar efter smak.

  2 till 4 portioner

  Tips:

  Leta efter en glutenfri pasta gjord av ris, quinoa, bönor eller linser. Försök att undvika de sorter som innehåller majs.

  Medan denna pasta lätt slängs i en liten mängd tomatsås för smakens skull, om du vill ha en rejäl portion tomatsås ovanpå din pasta, prova att para detta recept med tomatsåsreceptet som används i Ratatouille-receptet på sidan 356 i boken Leverns Okända Kraft.

  ——————————

  Tips på glutenfri pasta:

  Semper glutenfri pasta gjord på brunt ris Finns att köpa på bl.a Ica maxi som spagetti eller pennepasta.

   

   

   

Relaterade recept

Fettfritt, Lunch & middag
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Ananas & Ingefära Smoothie
Detox, Fettfritt, Lunch & middag Raw Spenatsoppa
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Honungsmelon smoothie
Fettfritt, Frukost, Smoothie & dryck, Tillbehör (dressing/röror/såser) Bananmjölk
Fettfritt, Lunch & middag Portabellogryta
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Antioxidant smoothie
Fettfritt, Snacks & sött Äppeljuiceglass
Fettfritt, Tillbehör (dressing/röror/såser) Ketchup