Detta receptet är översatt från medicalmedium.com
Denna läckra sås är tillverkad med läkande frukter och kryddor och är ett utmärkt tillbehör till alla middagsbord oavsett om det är högtider eller inte. Du kan också njuta av den som den är eller med en sked över frukt, en hälsosam äppelpaj eller pumpapaj, en hög med pannkakor, bananglass eller något annat sött godis som du gillar.
Tranbär är en utmärkt källa till vitamin C, A och betakaroten. De är packade med antioxidanter och värderar mycket högt på ORAC-skalan, vilket gör det till en idealisk mat mot åldrande och minnesförbättrande. Tranbär har fantastiska antiinflammatoriska och anticanceregenskaper och är ett livsnödvändigt livsmedel och ett komplement för alla som kämpar med någon kronisk sjukdom. De är kända för att avsevärt stärka immunförsvaret och har en naturlig antibiotisk effekt i kroppen.
Tranbär innehåller ett av naturens mest potenta kärlvidgande medel som öppnar upp överbelastade luftrör och andra vägar, vilket gör den väsentlig för att läka andningssjukdomar. Tranbär är mycket höga i garvsyror vilket ger dem deras kraftfulla förmåga att skydda och läka urinvägs-, blås- och njurinfektioner. Dessa garvsyror består av föreningar som kallas proantocyanidiner som i huvudsak täcker de infektionsbildande bakterierna, såsom E.coli och H.Pylori, med ett skydd och förhindrar dem från att fastna på väggarna i urinvägarna och mag-tarmkanalen.
Lägg tranbär, apelsinjuice och skal, lönnsirap, malda nejlikor och kanelstänger (om du använder) i en medelstor kastrull.
Koka upp, sänk sedan värmen och sjud. Låt koka i 15-20 minuter, tills tranbären har kokats ner. Smaka av och justera sötman. Ta av från värmen och låt svalna.
Häll upp i en skål för att servera eller förvara i en lufttät behållare, (3-4 dagar i kylen).
För mer om de läkande egenskaperna hos dussintals olika livsmedel, kolla in min #1 NY Times bästsäljande bok, Kostguiden.
Lär dig mer om hur du läker från New York Times bästsäljande bok Läk med Detox