Fettfritt, Lunch & middag

Blomkålsris med indisk kryddad salsa

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Blomkål är en otrolig grönsak att inkludera i din kost i både råa och kokta former. Den är full av näringsämnen och är utmärkt för att stötta ett starkt immunförsvar och optimal hälsa.

Blomkål är hög i vitamin C, K och B-komplex och mineraler som bor, kalcium, molybden och tryptofan. Det är också en bra källa till högkvalitativt protein som lätt assimileras i kroppen. Det finns kraftfulla anticancerföreningar i blomkål som indol-3-karbinol och sulforafan som är särskilt fördelaktiga för att hjälpa till att förebygga bröst-, livmoderhalscancer, äggstockscancer, tjocktarmscancer, mag- och prostatacancer.

Blomkål innehåller en förening som heter Di-indolyl-metan (DIM) som har visat sig vara effektiv vid behandling av humant papillomvirus (HPV) och cervikal dysplasi. Det har också utmärkta antiinflammatoriska egenskaper på grund av dess omega-3- och vitamin K-innehåll och är ett viktigt livsmedel för dem som försöker förhindra kronisk inflammation som vid fibromyalgi, hepatit, artrit, kardiomyopati, cystisk fibros, IBS och Alzheimers sjukdom.

Blomkål har också visat sig hjälpa till att skydda slemhinnan i magen, vilket är avgörande för att förhindra bakteriell överväxt av H. Pylori i magen. Det är också känt för att vara en effektiv avgiftning för levern och mjälten och kan hjälpa till att rena gifter från blod, lymf, vävnader och organ. Lär dig varför det är viktigt att stödja din lever för god hälsa och livskvalitet i Leverns Okända Kraft. Rå blomkål är ett utmärkt alternativ till vitt ris och kan göras genom att lägga blomkålen i en matberedare och mixa tills den får en risliknande konsistens.

I den här rätten toppas blomkålsris med en kryddfylld, vacker salsa gjord på mandariner och tomater. I kombination med hackade färska örter och värmande indiska smaker, är detta recept en fantastisk, unik, näringsrik smaksatt twist på traditionellt indiskt vis. Njut av det som en måltid när som helst. Ät det insvept i salladskoppar, toppat med avokado, tillsammans med en fräsch grönsallad, eller koka till och med blomkålsriset genom att ånga det i 3-5 minuter tills det är varmt och mört. Möjligheterna är oändliga!

 • Ingredienser
  • 1 blomkålshuvud, buketter
  • 4,8 dl mandarinklyftor, skalade och urkärnade
  • 2,4 dl  körsbärstomater
  • ½ rödlök, i fjärdedelar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 cm ingefära, skalad
  • 0,6 dl krusbladig persilja
  • 1 tsk färska salviablad
  • 1 tsk vardera spiskummin, paprika, chilipulver, gult currypulver
  • ½ tsk röd paprikaflingor (valfritt)
 • Gör så här
 • 1) För att göra blomkålsris, pulsera blomkålsbuketter i en matberedare tills risstrukturen bildas. Häll blomkålsris i en serveringsskål och ställ åt sidan.

  2) För att göra salsan, placera vitlök, ingefära, rödlök och salvia i matberedaren och mixa/pulsa 3 till 4 gånger tills den är grovhackad.

  3) Tillsätt mandariner och tomater, fortsätt pulsblandningen tills en tjock salsa bildas.

  4) Över en skål, sila ner salsan i en nötmjölkspåse eller ostduk och krama försiktigt för att ta bort fukt. Lägg tillbaka torr salsa i matberedaren. Spara vätskan, det är jättegott!

  5) Till salsan i matberedaren, tillsätt alla återstående kryddor och mixa 3 till 5 gånger till tills de är väl blandade.

  6) Toppa blomkålsris med salsa och njut!

  2 portioner

  Tips:

  – Du kan alltid lägga till avokado om så önskas! (Uteslut om du är fettfri.)

  – Salsan håller sig i tre till fyra dagar, men blomkålsriset görs bäst färskt.

  – Om du har en familj att laga mat för, försök att slänga blomkålsbuketter i lite kokosolja och alla torra kryddor. Rosta i 200°C ugn i 25 minuter, vänd halvvägs. Kombinera den tillsammans med brunt ris och avokado för en fantastisk middagsskål! (Uteslut kokosolja och avokado om du vill ha det fettfritt.)

Relaterade recept

Fettfritt, Lunch & middag
Fettfritt, Frukost, Smoothie & dryck, Tillbehör (dressing/röror/såser) Bananmjölk
Bröd, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Snacks & sött Glutenfria banan & havrekakor
Fettfritt, Julrecept, Lunch & middag Ugnsrostad Fylld Butternutpumpa
Fettfritt, Lunch & middag Ratatouille
Fettfritt, Snacks & sött Citronmelissglass
Fettfritt, Lunch & middag Blomkålsris med indisk kryddad salsa
Lunch & middag Zucchini lasagne
Fettfritt, Julrecept, Mellanmål, Tillbehör (dressing/röror/såser) Ugnsrostade brysselkål i lönnsirap