Lunch & middag

Potatissallad med örter

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Många människor nuförtiden är försiktiga med att äta potatis, fruktar att de är för höga i kolhydrater, kommer att sakta ner viktminskning eller är för vita till färgen för att ha några verkliga näringsmässiga fördelar.

Detta är en missuppfattning. Potatis är en otroligt hälsosam mat som erbjuder oss ett överflöd av fördelar för läkning. Vad vi måste vara försiktiga med är vad vi väljer att lägga på vår potatis. Vanligtvis äts potatis med smör, stora mängder olja, toppad med ost, grädde eller bacon, eller tillsammans med en stor bit biff. Det är här problemet och förvirringen kring potatis kommer ifrån.

Potatis är näringsrik, hälsosam mat som är rik på vitamin A, C och B-komplex och mineraler som mangan, järn, magnesium och kalium. Potatis innehåller en antioxidant som heter quercetin som har anti-cancer och hjärtskyddande egenskaper samt ett lagringsprotein som kallas patatin som har visat sig uppvisa aktivitet mot sjukdomar som orsakar fria radikaler.

Potatis är en utmärkt källa till B6, ett vitamin som är nödvändigt för bildandet av nästan varje ny cell i kroppen. Vitamin B6 är också en viktig komponent för det neurologiska systemet och för skapandet av aminer som är signalsubstanser som skickar meddelanden från en nerv till nästa. Detta gör potatis till en viktig föda för de som är tungtänkta och de som återhämtar sig från stressskador och binjureutmattning. De är också särskilt fördelaktiga för depression, sömnlöshet, sömnstörningar, hjärndimma och stressrelaterade sjukdomar.

Potatis är också känt för att vara bra för att främja kardiovaskulär hälsa och är mycket fördelaktigt för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke, åderförkalkning och KOL. Potatisen i sig är så gott som fettfri och packad med kostfiber som hjälper till att förhindra förstoppning och skydda tjocktarmen från polyper och cancer. Deras höga fiberinnehåll hjälper också till att sänka LDL-kolesterol i blodet och hålla blodsockernivåerna stabila och inom normala intervall.

Dagens recept ger dig ett enkelt men smakrikt sätt att njuta av subtiliteterna i smaken av ångad potatis, tillsammans med färska örter, vitlök, citron och en valfri kick från jalapeño och/eller senapspulvret.

Det här receptet är snabbt och enkelt att få ihop och erbjuder en mättande lunch, middag eller tillbehör tillsammans med en krispig grönsallad. Det är också ett underbart val att ta med till sammankomster och fester, och smakar underbart nästa dag. Njut!

  • Ingredienser
    • 6 potatisar (röd, lila eller gul fungerar bra för detta recept)
    • 1 tsk olivolja
    • saften av 1 citron (eller mer efter önskemål)
    • 1 tsk citronskal (eller mer efter önskemål)
    • 2 tsk rå honung
    • 0,6 dl finhackad rödlök
    • 2 msk finhackad gräslök
    • 0,6 dl finhackad persilja
    • 0,6 dl finhackad koriander
    • 0,6 dl finhackad dill
    • 2 vitlöksklyftor, fint hackade
    • havssalt och nymald peppar efter smak
    • finhackad jalapeño (valfritt)
    • 1 nypa senapspulver (valfritt)

     

  • Gör så här
  • Ångkoka potatisen tills den är mjuk och den kan stickas hål med en gaffel utan att smula sönder (cirka 30 minuter). Ställ åt sidan för att svalna.

    Förbered resten av ingredienserna.

    När potatisen har svalnat, tillsätt de andra ingredienserna i en stor skål tillsammans med dem, blanda försiktigt ihop allt. Smaka av och justera citron och krydda efter önskemål.

    Njut av denna underbart enkla, goda och nyttiga rätt!

Relaterade recept

Lunch & middag
Fettfritt, Julrecept, Lunch & middag Healing Holiday Salad
Lunch & middag Zucchinisoppa
Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål kikärtspaj / Kikärts quiche
Fettfritt, Lunch & middag Klyftpotatis med hemmagjord ketchup
Fettfritt, Lunch & middag Portabellogryta
Julrecept, Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grönkål äppelsallad
Detox, Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål Gurka & tomatsallad med färska örter