Lunch & middag

Vegoburgare

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Dessa vegoburgare är ett fantastiskt sätt att tillfredsställa hamburgersuget. Med basen som kommer från sötpotatis och andra grönsaker, kommer du att ge din kropp näring samtidigt som du kan njuta av att sätta tänderna i en god hamburgare. Fyll din hamburgare med krispig sallad, salta och söta tomatskivor, krämig avokado eller andra pålägg som du valt och njut!

”Sötpotatis: En viktig lagringsföda för glukos och glykogen för levern. All sötpotatis och yams är nyttiga, även vit sötpotatis. I likhet med vanlig potatis hjälper de till att stödja nästan alla funktioner som levern är ansvarig för i våra kroppar. Sötpotatis har fytokemiska egenskaper som lugnar en upphettad, arg, stillastående, trög och giftig lever och hjälper till att förhindra spasmer. De erbjuder också en rad hormonbalanserande fytokemikalier för levern; levern använder sötpotatis och jams för att reglera och kontrollera några av dess hormonfunktioner.” – utdrag ur Leverns Okända Kraft.

  • Ingredienser
    • 2,4 dl hackad lök
    • 2,4 dl hackad svamp
    • 3,6 dl tärnad sötpotatis
    • 2 vitlöksklyftor, hackade
    • 1 msk Coconut aminos
    • 1 msk tomatpuré
    • 2,4 dl upp till 1 liter vatten, mer om det behövs
    • 2,4 dl valnötter
    • 0,8 dl malda gyllene linfrö, mer om det behövs
    • 1/2 tsk rökt paprika
    • 1 tsk malen spiskummin
    • 1/4 tsk svartpeppar
    • 4 glutenfria och majsfria hamburgerbröd (se tips nedan)

     

    Ytterligare toppingsalternativ:

    • Spenat eller sallad
    • Skivade tomater
    • Tunt skivad rödlök
    • Skivad avokado
    • Ketchup (Recept hittar du HÄR)
  • Gör så här
  • Placera en non-stick panna på medelhög värme. Tillsätt lök och svamp och fräs i 2-3 minuter tills löken börjar mjukna. Tillsätt sötpotatis, vitlök, kokosnöt och tomatpuré. Koka i 3-5 minuter, rör om ofta tills sötpotatisen börjar mjukna. Tillsätt vattnet lägg på locket. Koka på medelhög värme i 15-20 minuter, rör om ofta, tills sötpotatisen är mjuk. Tillsätt mer vatten om det behövs. Ta bort från värmen och kyl helt.

    Lägg sötpotatisblandningen i en matberedare och mixa ett par gånger tills blandningen är slät men fortfarande tjock. Överbearbeta inte. Lägg i en medelstor skål och ställ åt sidan.

    Tillsätt valnötterna i matberedaren och mixa tills du får grova smuler. Lägg i skålen med sötpotatisblandningen, följt av malet linfrö, rökt paprika och malen spiskummin. Blanda tills det är enhetligt. Blandningen ska vara tillräckligt fast för att forma till biffar - om inte så tillsätt mer malda linfrön. Forma till biffar.

    Kyl i 1 timme för en fastare biff, eller stek omedelbart i en non-stick panna i 4-5 minuter på medelhög värme på vardera sidan.

    För att montera hamburgarna, lägg biffarna i ett hamburgerbröd (se tips) och lägg till pålägg som du gillar. Servera omedelbart.

    4 portioner

    Ta reda på mer oupptäckta egenskaper hos helande livsmedel och hur de stöder levern, kolla in min NY Times bästsäljande bok, Leverns Okända Kraft.

    —————————————-

    Tips!

    Istället för bröd kan du ta ett isbergssalladshuvud & dela på mitten. Ta den ena halvan och ta ut lite av mitteninnehållet. Lägg burgaren och dina tillbehör i halvan och vik över  ena sidan. Ät och njut! 

    För video klicka HÄR

Relaterade recept

Lunch & middag
Fettfritt, Lunch & middag Pasta & Bönbollar i Tomatsås
Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grekisk regnbågssallad
Julrecept, Lunch & middag Fylld Acorn Squash
Fettfritt, Lunch & middag Vegansk Japchae
Fettfritt, Lunch & middag ”Ägg”stekt ris
Lunch & middag Vårsallad
Lunch & middag Jamaicansk gryta