Detta receptet är översatt från medicalmedium.com
Mys med denna värmande och närande jamaicanska gryta gjord med kidneybönor, grönsaker, dumplings och skotsk bonnetpeppar. Du kan njuta av denna gryta så som den är eller serverad med brunt ris, hirs, quinoa eller blomkålsris, eller tillsammans med en fräsch sallad.
Het chili som scotch bonnet innehåller dussintals fytokemiska föreningar som är användbara för levern. En sådan förening är capsaicin, som ger levern licens att värma sig själv utan negativa förgreningar. Levern välkomnar denna matinitierade värme eftersom det är en återställningsfaktor. Blod & syre rusar genom alla kapillärer i levern, och värmen som orsakas av capsaicin drar omedelbart nytt, rent blod in i levern genom alla vägar. Denna återställning är bra för leverns reaktion på inflammation som orsakas av patogener och toxiner.
Dumplings/snurror:
Lägg de blötlagda bönorna och grönsaksbuljongen i en stor kastrull. Sjud utan lock i 1 timme tills bönorna är mjuka.
Tillsätt kokosmjölk, lök, morot, potatis (om du använder), vitlök, timjan, kryddpeppar, paprika, lagerblad och scotch bonnet (eller cayennepeppar) i grytan. Fortsätt sjuda i 10 minuter.
För att göra dumplings/snurror, tillsätt mjöl och havssalt (om du använder det) i en skål och vispa tills det är enhetligt. Tillsätt vattnet och rör tills du får en smidig deg som inte klistrar. Nyp bort små bitar av degen och rulla till tunna långa dumplings. Sätt åt sidan.
Tillsätt snurrorna i grytan och låt puttra i ytterligare 20-30 minuter eller tills såsen är tjock och dumplingsna genomstekta. Ta bort scotch bonnet och smaka av med havssalt (om du använder).
Servera som den är eller med brunt ris, eller så kan du välja hirs, quinoa eller blomkålsris.
Serverar 4-6