Lunch & middag

Vegansk Tom Kha Gai Soppa

  • Ingredienser
    • 8 dl vatten
    • 2 st citrongräs
    • 1/2 dl torkade limeblad
    • 4 potatisar
    • 2 st morötter
    • 1/2 dl fin strimlad ingefära
    • 2 msk Bella buljong eller herbamare örtsalt (börja med 1/2 msk och smaka av efter hand om du väljer örtsalt)
    • 1/2 tsk salt (om du använder örtsalt istället för buljong, smaka av innan du ev. saltar lite)
    • 2 dl röda eller gula linser (skippa INTE linserna, dom gör både smak och konsistens)
    • 500 ml kokosmjölk (Jag använder Santa Maria, lila tetraförpackning)
    • 300 g blomkål
    • 1 röd chili
    • Färsk koriander
  • Gör så här
  •  Dela citrongräset på mitten och banka lite lätt på det. Finhacka/strimla ingefäran och chilin. Häll upp vatten i en kastrull och tillsätt citrongräs, ingefära, chili, limeblad, buljong och salt.

    Tillsätt sedan potatisen och morötterna som du har tärnat. Koka under lock i 10 minuter.

    Tillsätt kokosmjölk, blomkål och linser. Låt koka utan lock i ca 20 minuter tills blomkålen blivit mjuk och soppan har tjocknat. Jag brukar dela blomkålen till mindre bitar när den blivit mjuk.

    Hacka färsk koriander och strö över soppan.

    4 portioner

Relaterade recept

Lunch & middag
Julrecept, Lunch & middag, Mellanmål, Tillbehör (dressing/röror/såser) Broccoli i vitlökssås
Fettfritt, Lunch & middag ”Ägg”stekt ris
Fettfritt, Lunch & middag Sötpotatis & zucchinigryta
Lunch & middag Vårsallad
Fettfritt, Lunch & middag Aloo Matar
Julrecept, Lunch & middag Fylld Acorn Squash
Lunch & middag Zucchini lasagne