Fettfritt, Lunch & middag

Aloo Matar

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com 

Den ultimata komfortmaten, denna indiskt inspirerade rätt är fullpackad med ärtor och potatis i en mild tomatcurry. De varma kryddorna av curry och garam masala läggs till den subtila antydan av riven ingefära och sötas av en touch av rå honung. Allt toppat med ett stänk av havssalt, hackad koriander och en skvätt lime, är denna smakrika middag den perfekta avslutningen på din dag.

Potatis är en utmärkt källa till B6, ett vitamin som är nödvändigt för bildandet av nästan varje ny cell i kroppen. Vitamin B6 är också en viktig komponent för det neurologiska systemet och för skapandet av aminer som är neurotransmittorer som skickar meddelanden från en nerv till nästa. Detta gör potatis till en viktig föda för de som är tungtänkta och de som återhämtar sig från stressskador och binjureutmattning. De är också särskilt fördelaktiga för depression, sömnlöshet, sömnstörningar, hjärndimma och stressrelaterade sjukdomar. Potatis är också känt för att vara bra för att främja kardiovaskulär hälsa och är mycket fördelaktigt för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke, åderförkalkning och KOL.

Gröna ärtor är en av de mest näringsrika av baljväxterna och är rika på antioxidanter, vitamin A, C, K och B-komplex och mineraler som zink, järn, kalcium och mangan. De är en stor källa till protein, fibrer och omega-3-fetter i form av alfa-linolensyra (ALA). Dessa essentiella fettsyror gör gröna ärtor till en idealisk mat för hjärnan och kardiovaskulär hälsa och deras fytosteroler är avgörande för att hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna i kroppen.

  • Ingredienser
    • 4 yukon gold potatisar, tärnade
    • 2,4 dl frysta, osaltade ärtor, beredda enligt instruktionerna
    • 7,2 dl körsbärstomater, halverade
    • 1 lök, tärnad
    • 2 vitlöksklyftor, hackade
    • 2 tsk riven ingefära
    • 2 tsk rå honung
    • 1 lime, saftad
    • 1 nypa gult currypulver
    • 1 nypa garam masala
    • 1⁄2 tsk havssalt
    • 1,2 dl korianderblad
  • Gör så här
  • Ånga potatisen tills den är mjuk. Under ångkokning förbereder du ärtor enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ de kokta grönsakerna åt sidan och förbered såsen.

    Tillsätt löken och vitlöken i pannan. Koka på medelvärme, rör om tills det är genomskinligt, tillsätt vatten efter behov för att inte fastna. När löken är genomskinlig och doftande, tillsätt ingefära, currypulver, garam masala. Fortsätt att röra tills det är väl blandat (cirka 1 minut), tillsätt körsbärstomater och en skvätt vatten om det behövs.

    Koka under lock, rör om då och då i fem till tio minuter tills tomaterna är mjuka och börjar koka ner.
    Tillsätt honung och havssalt. Fortsätt att röra tills det är väl blandat.   Lägg i ärtor och potatis. Rör om för att bara kombinera.

    Servera toppad med koriander och en skvätt limejuice. Njut av!

    2-3 portioner

Relaterade recept

Fettfritt, Lunch & middag
Fettfritt, Lunch & middag Chow Mein - wokade nudlar
Lunch & middag Zucchini lasagne
Fettfritt, Tillbehör (dressing/röror/såser) Läkande Buljong
Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grekisk regnbågssallad
Fettfritt, Lunch & middag Tortillasoppa med sötpotatis
Fettfritt, Snacks & sött Persikoglass
Fettfritt, Julrecept, Lunch & middag Vegansk köttfärslimpa gjord på linser
Fettfritt, Lunch & middag Aloo Matar