Lunch & middag

Burrito bowl med hirs & bönor

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Denna rejäla och mättande burrito bowl är fylld med smak, konsistens och variation. Det är den perfekta bowlen att servera till vänner och familj som gillar hälsosam mat. Du kan servera allt i en skål eller varje komponent i separata skålar och njuta av att få plocka ihop din egna bowl! Dessa burrito bowlar är glutenfria, mjölkfria och oljefria.

  • Ingredienser
  • Hirs:

    • 2,4 dl hirs
    • 4,8 dl vatten, grönsaksbuljong (se tips längre ner) eller Läkande buljong

     

    Natchostsås:

    • 2,4 dl skalad, tärnad potatis
    • 0,6 dl skalad, finhackad morot
    • 1/2 msk limejuice
    • 2 tsk lökpulver
    • 1 tsk vitlökspulver
    • 1/2 tsk paprika

     

    Omstekta bönor:

    • 1/2 medelstor lök, finhackad
    • 1 vitlöksklyfta, finhackad
    • 2 burkar (eller 7,2 dl kokta) svarta eller pintobönor
    • 1 tsk spiskummin
    • 1/4-1/2 tsk chipotlepulver
    • 0,8 dl vatten

     

    Guacamole:

    • 2 stora eller 3 små avokado
    • 1 vitlöksklyfta, finhackad
    • 2 msk finhackad röd eller vit lök
    • 0,6 dl färsk koriander, finhackad
    • 1-2 tsk färsk finhackad jalapeño (valfritt)
    • Saft från 1/2 lime
    • 0,6 dl tärnad tomat

     

    Salsa:

    • 4,8 dl finhackad tomat
    • 0,6 dl finhackad rödlök
    • 2-3 msk limejuice
    • 1 liten vitlöksklyfta, finhackad
    • 1/2 serrano chili eller jalapeno, finhackad
    • 0,8 dl färsk koriander, grovt hackad
    • 1/2 tsk mald spiskummin (valfritt)

     

    Extra pålägg:

    • 0,6 dl korianderblad, att servera
    • 1-2 tsk tunt skivad het paprika, att servera (valfritt)
  • Gör så här
  • Hirsen:
    Kombinera hirsen och vattnet eller grönsaks-/läkande buljongen i en medelstor kastrull, täck över och låt koka upp på hög värme. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 10-13 minuter, tills allt vatten absorberats. Ta bort från värmen och ställ åt sidan i 10 minuter. Ludd upp med gaffel.

    Ostsås:
    För att göra ostsåsen, ånga den tärnade potatisen och moroten över kokande vatten i 10-12 minuter eller tills de är mjuka. Lägg i en mixer tillsammans med limejuice, lökpulver, vitlökspulver och paprika. Mixa tills det är slätt.

    Omstekta bönor:
    För att göra de omstekta bönorna, placera en medelstor non-stick keramikpanna på medelhög värme och tillsätt löken och vitlöken. Koka i 3-5 minuter tills löken är genomskinlig, tillsätt lite vatten om det behövs för att förhindra att den fastnar. Ta bort från värmen och tillsätt bönorna, spiskummin, chipotlepulver och vatten och mosa tills du får en slät, jämn blandning. Alternativt kan du överföra blandningen till en mixer eller matberedare och mixa tills den är slät. Ställ åt sida.

    Guacamole:
    För att göra guacamole, lägg till den urkärnade och skalade avokadon i en medelstor skål. Mosa med en potatisstöt eller en gaffel tills avokadon är slät men fortfarande lite tjock. Tillsätt alla resterande ingredienser och blanda ihop försiktigt med en sked. Smaka av och justera med kryddor. Ställ åt sida .

    Salsan:

    För att göra salsan, kombinera alla ingredienser till en medelstor skål och blanda väl. Ställ åt sidan.

    Dela hirsen, bönorna, guacamole, salsa, koriander och paprika mellan serveringsskålar. Ringla nachoostsås på toppen och servera genast.

    2-3 portioner

    ——————————

    Tips!

    Recept på Läkande buljong hittar du HÄR  

    Vill du använda färdig buljong hittar du det HÄR (utan salt) eller HÄR (med salt) eller Herbamare Bella buljong som du hittar HÄR (innehåller rismjöl)

    Har du inte har någon hirs hemma kan du använda quinoa, brunt ris eller tex Blomkålsris.

Relaterade recept

Lunch & middag
Lunch & middag Zucchinisoppa
Bröd, Fettfritt, Lunch & middag Pizza & salladswraps gjord på potatis
Fettfritt, Lunch & middag Potatis & blomkålssoppa
Lunch & middag Grönsaks Ramen
Fettfritt, Lunch & middag Klyftpotatis med hemmagjord ketchup
Detox, Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål Gurka & tomatsallad med färska örter
Fettfritt, Lunch & middag ”Ägg”stekt ris