Bröd

Potatis Tortilla

”Oavsett om du gillar att använda tortillas för att göra wraps, tacos, pizza, smörgåsar, nachos eller någon annan favoritmåltid, är ett bra tortillarecept grunden. Men ett tortillarecept utan majs eller vete kan vara svårt att hitta. I det här receptet är potatisen stjärnan tillsammans med kassava och kikärtsmjöl. Resultatet är goda och smidiga tortillas som du kan göra om och om igen.

Potatis är rik på kalium och vitamin B6, samt en fantastisk källa till aminosyror, särskilt lysin i dess bioaktiva form. Lysin är ett kraftfullt vapen mot cancer, leversjukdomar, inflammationer och virus som Epstein-Barr och bältros som ligger bakom reumatoid artrit, ledvärk, autoimmuna sjukdomar m.m. Potatis kommer att vara dina vapendragare om du vill bekämpa någon kronisk sjukdom – för att avvärja leversjukdomar, stärka dina njurar, lugna dina nerver och matsmältningsorgan. Kan också få Crohns, kolit, IBS och magsår att vända.” – Anthony William

 • Ingredienser
  • 2-3 medelstora potatisar
  • skalade och tärnade (2,5 dl mosad)
  • 3,5 dl kassavamjöl, mer om det behövs
  • 1 & 1/4 dl kikärtsmjöl
  • 1 tsk havssalt 1 msk – 0,5 dl varmt vatten, om det behövs
  • 1 tsk torkade örter: oregano, timjan, basilika, rosmarin (Valfritt)
 • Gör så här
 • Lägg potatisen i ångkokaren. Täck med lock och ånga i 15-20 minuter tills de är mjuka. Ta bort och låt svalna helt. Lägg potatisen i en matberedare och mixa tills den är slät. Blandningen blir ganska klibbig. Mät upp 2,5 dl potatismos och lämna resten till ett annat recept. Lägg moset (2,5 dl) i en stor skål med kassavamjöl, kikärtsmjöl, havssalt och örter. Använd en potatisstöt och mosa tills du får en smulig blandning. Arbeta sedan med händerna, tillsätt vatten en matsked i taget medan du knådar. Beroende på fukthalten i mjöl och potatisröra kanske du inte behöver tillsätta något vatten alls. Knåda degen tills den är slät och enhetlig, ca 3-5 minuter. Degen får inte vara kladdig alls – om den är det, tillsätt mer kassavamjöl.

  När du är klar skär degen i 4 jämna bitar. Kavla ut varje bit mellan två bakplåtspapper, ca 3 mm tjocka. Förvara de återstående bitarna i plastfolie så att de inte torkar ut. Ta bort det övre bakplåtspappret och lägg ett lock från en kastrull (18 cm i diameter) ovanpå. Skär med en kniv runt locket för att skapa en tortillaform. Ta bort överflödig deg.

  Placera en non-stick panna på medelhög värme. Vänd tortillan i pannan och ta försiktigt bort bakplåtspappret. Om du låter det stå för länge kan papperet fastna på degen. Stek i 3-4 minuter på varje sida, tills de är gyllenbruna. Upprepa med resten av degen. Förvaras bäst i rumstemperatur i en lufttät behållare. Gör 4-5 medelstora tortillas

  Det här receptet är översatt från medicalmedium.com

Relaterade recept

Bröd
Bröd, Snacks & sött Veganskt, Glutenfritt Bananbröd
Bröd, Julrecept Medical Medium Bröd
Bröd, Julrecept, Snacks & sött Fröknäcke
Bröd, Snacks & sött Bananbröd med vilda blåbär
Bröd, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Snacks & sött Glutenfria banan & havrekakor
Bröd, Julrecept, Snacks & sött Pumpabröd
Bröd, Fettfritt, Lunch & middag Pizza & salladswraps gjord på potatis