”Vilda blåbär innehåller dussintals oupptäckta antioxidanter, inklusive antocyaninvarianter. Det finns inte bara ett pigment i ett vilda blåbär; det finns dussintals pigment som ännu inte undersökts eller studerats. Det vilda blåbäret är för levern som modersmjölk är för ett barn. Vilda blåbär har inte bara förmågan att ta tag i många bråkmakare, de håller även fast vid dem när de lämnar levern, på ett sätt som de flesta andra läkande livsmedel inte kan. Pigmenten i vilda blåbär har förmågan att mätta sig djupt in i levercellerna och korsa cellväggar och membran inuti levern och sprida deras blå pigment överallt. Vilda blåbär förbättrar tarmkanalen, matar bra bakterier där, vilket gynnar levern.
Fruktosen i banan är leverns favoritkälla till mat. Det ger snabbt bränsle till levern och väcker sömniga celler, vilket ökar deras uppfinningsrikedom och arbetsresultat. Banan lugnar slemhinnan i tarmkanalen och lugnar även nerverna som är fästa vid tarmkanalen. I motsats till vad många tror är bananer en av de mest antibakteriella, anti-jäst och svampdödande livsmedel. De är bra att kombinera med andra näringsrika livsmedel eller att ta med kosttillskott, eftersom de förbättrar leverns förmåga att ta upp näringsämnen.” – Anthony William
Gröten:
1 dl hirsflingor eller 1 dl glutenfria havregryn
5 dl vatten; mer om det behövs
1/2 tsk kanel
1,5 dl vilda blåbär (finns frysdisken i de flesta matbutiker)
2 matskedar färska vilda eller odlade blåbär, eller frysta vilda blåbär, för garnering
Ren lönnsirap eller rå honung, efter smak
Bananmjölk:
1 fryst banan
1 färsk banan med bruna prickar
3,5-4,5 dl vatten, beroende på vilken konsistens du vill ha mjölken i
Lägg hirsen, vattnet och kanelen i en liten kastrull, rör om och låt koka upp.
Tillsätt mer vatten om det behövs. Låt det sjuda under lock tills den är är klar. Tar ca 10 till 15 minuter, rör om emellanåt så det inte bränns vid.
När den är kokat klart tar du bort kastrullen från värmen, täcker den och låter den stå i några minuter. Använder du hirsflingor går det lite snabbare.
Väljer du glutenfria havregryn gör du på samma sätt. Tar ca 5-10 minuter. Rör ner de vilda blåbären och lönnsirapen efter smak. Servera toppat med 2 msk blåbär.
Bananmjölk: Mixa alla ingredienser tills det blir helt slätt. Servera tillsammans med gröten och blåbären.
Det här receptet är översatt från medicalmedium.com