Tillbehör (dressing/röror/såser)

Guacamole på gröna ärtor

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Denna underbara dipp är full av smak, krämig, rejäl och mättande. Den smakar fantastiskt till vegetabiliska råvaror som selleri, gurka, rädisor, sparris, blomkål, tomatskivor, paprika, broccoli, kålblad och salladsblad. Det är också otroligt gott att servera tillsammans med ångad potatis, bakad potatis, eller till och med ovanpå en grönsallad. Men det som är ännu mer imponerande än dess smak och mångsidighet är de läkande egenskaperna hos dess två primära ingredienser: ärtor och avokado.

Gröna ärtor är rika på antioxidanter, vitamin A, C, K och B-komplex och mineraler som zink, järn, kalcium och mangan. De är en stor källa till protein, fibrer och omega-3-fetter i form av alfa-linolensyra (ALA). De är också en fantastisk viktminskningsmat eftersom de har förmågan att avvärja hunger och hålla dig mätt under långa perioder. Gröna ärtor innehåller en förening som heter coumestrol som har visat sig hjälpa till att minska risken för magcancer och de innehåller också antiinflammatoriska egenskaper som gör dem till ett särskilt bra livsmedel för dem som lider av autoimmuna sjukdomar som artrit, KOL, hjärtsjukdomar, lupus fibromyalgi och bursit.

Avokado har krämigt kött som är den ultimata maten för dem med matkänslighet, Crohns sjukdom, kolit eller IBS. Avokado har antiinflammatoriska föreningar som har en aspirinliknande kvalitet utan att förtunna blodet; detta minskar förträngning och svullnad i matsmältningskanalen. Denna frukt har också polyper-reducerande egenskaper, vilket hjälper dig att förebygga eller bli av med dessa små tillväxter av tarmslemhinnan. Avokado är fantastiskt för hjärnan också. En hälsosam källa till omega-6-fettsyror, de kan hjälpa till att återställa det centrala nervsystemet och lindra Alzheimers och demens. Att äta avokado har också en anti-aging effekt på huden, minskar torrhet, ger dig en hälsosam lyster och bidrar till att mörka ringar under ögonen försvinner.

 • Ingredienser
  • 2,4 dl ärtor, färska eller upptinade
  • 1 medelstor avokado, skalad, urkärnad och tärnad
  • 3 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta, grovt hackad
  • 0,6 dl färsk koriander + mer till garnering
  • Salta och peppra, efter smak
 • Gör så här
 • Lägg ärtorna, avokadon, citronsaften, vitlöken, koriandern, salt och peppar i en matberedare eller mixer och mixa till en slät smet. Smaka av och ev krydda.

  2-4 portioner

  Lär dig mer om frukter och grönsakers dolda helande krafter i New York Times bästsäljande bok #1 Kostguiden

Relaterade recept

Tillbehör (dressing/röror/såser)
Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser) Sötpotatischips & guacamole
Smoothie & dryck, Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser) Nötmjölk / Cashewnötsmjölk
Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grekisk regnbågssallad
Fettfritt, Tillbehör (dressing/röror/såser) Pizza-hummus
Tillbehör (dressing/röror/såser) Pesto med koriander
Julrecept, Lunch & middag, Mellanmål, Tillbehör (dressing/röror/såser) Broccoli i vitlökssås
Tillbehör (dressing/röror/såser) Mint & tahinidressing
Frukost, Mellanmål, Tillbehör (dressing/röror/såser) Granola med vanilj & lönnsirap
Tillbehör (dressing/röror/såser) Hot Sauce