Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser)

Sötpotatischips & guacamole

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Chips har ett dåligt rykte eftersom många köpta chips kommer fulla av konserveringsmedel och andra oönskade ingredienser.
Det går att göra läckra, rena chips direkt i ugnen hemma! Receptet nedan har många kryddor för ett djärvt, smakrikt chips, men du kan utelämna kryddorna om du vill. Dessa chips är lika läckra med inget mer än ett stänk av havssalt och/eller doppade i denna läckra guacamole.

Sötpotatis är en otroligt näringsrik föda som är fullproppad med antioxidanter som betakaroten, vitamin C, E & D och mineraler som mangan och järn. De är också höga i kalium som hjälper till att sänka blodtrycket genom att ta bort överskott av natrium och reglera vätskebalansen i kroppen. Sötpotatis är ett utmärkt anti-stressmat och är känt för att hjälpa till att slappna av muskler, stabilisera nerver och balansera kognitiva funktioner.

Sötpotatis är en av de bästa livsmedel mot cancer och kan särskilt hjälpa till att förebygga bröst-, tjocktarms-, lung-, hud- och muncancer. Sötpotatis är kända för att vara lättsmält och är mycket bra mot sår, inflammerad tjocktarm, matsmältningsrubbningar och förstoppning. Sötpotatis innehåller föreningar som kallas fytokelatiner som kan binda till tungmetaller som bly, kvicksilver, koppar och kadmium och på ett säkert sätt avlägsna dem genom kroppen.

Avokado är en av världens mest perfekta livsmedel. Det är lättsmält och innehåller över 25 essentiella näringsämnen inklusive järn, koppar, magnesium och essentiella fettsyror som hjälper kroppen att fungera optimalt. Avokado ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig näringsämnen, så de är ett underbart tillskott till gröna bladsallader för att säkerställa korrekt absorption av alla vitaminer och mineraler. De är också en utmärkt källa till glutation som hjälper till att stärka immunförsvaret, stärka hjärtat, återuppbygga nervsystemet och bromsa åldrandeprocessen. De enkelomättade fetterna i avokado vänder insulinresistens vilket hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna.

  • Ingredienser
    • 2 stora sötpotatisar
    • 2 tsk kokosolja (valfritt)
    • ¼ tesked havssalt
    • ¼ tesked vitlökspulver
    • ¼ tesked spiskummin
    • ¼ tesked paprika
    • ¼ tesked chilipulver

    ⅛ tesked cayenne (valfritt)

    Guacamole

    • 2 avokado
    • ½ citron
    • 1 lime
    • 1 liten tomat, fint tärnad
    • ¼ rödlök, fint tärnad
    • 1,2 dl koriander, hackad
    • 1 vitlöksklyfta, finhackad
    • ¼ jalapeño, hackad (valfritt)
    • ¼ tesked havssalt (valfritt)

     

  • Gör så här
  • Värm ugnen till 125 grader. Använd en mandolin eller kniv och skär sötpotatisen i mycket tunna runda skivor, ca 1-3 mm tjocka. Se till att de är jämna och tunna men inte genomskinliga. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg sötpotatisskivorna i det kokande vattnet och låt sjuda på medelvärme. Efter 5 minuter, ta bort sötpotatisen och låt vattnet rinna av.

    Kombinera havssalt, vitlökspulver, spiskummin, paprika, chilipulver och cayenne i en liten skål. Smörj två bakplåtar lätt med kokosolja. Lägg sötpotatisskivorna på brickorna så att de inte överlappar varandra. Pensla ovansidan av sötpotatisen lätt med lite kokosolja. Strö kryddblandningen generöst över skivorna.

    Grädda sötpotatisen i 25 minuter. Ta ut plåtarna från ugnen och lägg skivorna som redan är krispiga åt sidan. Sätt tillbaka plåtarna i ugnen i 5 minuter till och gör sedan likadant igen. Om det behövs, baka resterande skivor 3 till 5 minuter till. Observera att chipsen kanske inte ser krispiga ut när de tas ut ur ugnen, men bör bli knapriga när de svalnar.

    Servera sötpotatischips tillsammans med guacamole, eller njut av dem helt enkelt! Deras krispighet är på topp inom några timmar efter tillverkning.

    1-2 portioner 

    Guacamolen:  

    Mosa avokadon tillsammans med saften från citron och lime i en liten skål. Rör ner tomat, lök, koriander, vitlök, jalapeño och havssalt i den mosade avokadon. Servera och njut av sötpotatischipsen, tillsammans med valfria uppskurna grönsaker, som salladsdressing, eller till och med ovanpå kokta grönsaker efter önskemål.

    Tips

    * Även om alla typer av sötpotatis fungerar för detta recept, kommer tillagningstiderna att variera något. Det här receptet ger de bästa resultaten med den traditionella sötpotatisen med apelsinkött som ibland märks som jams i mataffären.

    2 portioner

     

Relaterade recept

Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser)
Bröd, Mellanmål, Snacks & sött Bars på Pumpa & Sesamfrön
Smoothie & dryck, Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser) Nötmjölk / Cashewnötsmjölk
Fettfritt, Julrecept, Tillbehör (dressing/röror/såser) Tranbär & Apelsinsås
Julrecept, Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grönkål äppelsallad
Julrecept, Lunch & middag, Mellanmål, Tillbehör (dressing/röror/såser) Broccoli i vitlökssås
Bröd, Julrecept, Snacks & sött Fröknäcke
Tillbehör (dressing/röror/såser) Vår Dressing
Julrecept, Snacks & sött Pumpkin pie
Fettfritt, Julrecept, Mellanmål, Tillbehör (dressing/röror/såser) Ugnsrostade brysselkål i lönnsirap