Mellanmål, Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser)

Hummus på svarta bönor

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Hummus på svart bönor är inte bara krämig och läcker; den är också full av extra näringsämnen och läkande egenskaper från de svarta bönorna, avokadon och koriandern. Denna härliga dipp är perfekt att servera tillsammans med en mängd skarpa, färgglada grönsaker för en familjemiddag, att servera vid din nästa sammankomst, eller att helt enkelt mumsa på under dagen!

Ingredienserna i det här dippreceptet, tillsammans med de knapriga grönsakerna, har var och en kraftfulla oupptäckta läkande egenskaper som jag delar mer om i var och en av mina böcker: Leverns Okända Kraft, Sköldkörtels Hemlighet, Kostguiden och Medial Läkning.

Svarta bönor är fyllda med antioxidanter och antocyaniner och är en fantastisk källa till kalcium, magnesium och zink. De är ett utmärkt immunförstärkande livsmedel och innehåller anti-aging egenskaper som hjälper till att reparera kollagenfibrer i huden. Svarta bönor är mycket fördelaktiga för Alzheimers sjukdom, diabetes, neurologiska problem, cancer, myom, tromboser, förstoppning, autoimmuna sjukdomar och hjärtsjukdomar.

Avokado är en utmärkt källa till glutation som hjälper till att stärka immunförsvaret, stärka hjärtat, återuppbygga nervsystemet och bromsa åldrandeprocessen. De enkelomättade fetterna i avokado vänder på insulinresistens, vilket hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna.

Koriander är också mycket värdefull för att extrahera tungmetaller och andra gifter från andra kroppssystem och organ, särskilt levern. Faktum är att det är en fantastisk leveravgiftning i sig. Det är också en av de bästa örterna för binjurestöd och underbar för att balansera blodsockernivåerna och förhindra viktökning, hjärndimma och minnesproblem. Koriander är också antiviralt och hjälper till att hålla nere nivåerna av Epstein-Barr-viruset, bältros, HHV-6, cytomegalovirus (CMV) och andra herpetiska virus i alla deras olika former, såväl som HIV.

Spiskummin hjälper kroppen att absorbera och tillgodogöra sig näringsämnen. Den innehåller också anticancer- och antitumöregenskaper och har visat sig minska risken för mag-, kolon- och levertumörer avsevärt. Det har också visat sig avgifta kroppen genom att öka lever- och njurfunktionen. Det är känt för att hjälpa till att gynna förkylningar, influensa, sömnlöshet, astma, lunginflammation, kronisk bronkit, muskelspasmer och artrit.

Rädisor innehåller organosulfider som håller artärer och vener rena, vilket skapar en skyddande barriär i blodkärlen så att plack inte fäster vid deras foder. Rädisor är otrolig hjärtmat, utmärkt för att hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar och andra kardiovaskulära problem, delvis genom att öka det goda kolesterolet och sänka det onda kolesterolet. Samtidigt stöter rädisans hud bort praktiskt taget alla typer av cancer, vilket gör att dessa små rotfrukter  kan hjälpa till att förebygga sjukdomen. Och vi kan inte glömma att rädisor är mycket återställande för njure, lever, bukspottkörtel och mjälte.

Gurkor har en ungdomlig källa, som återfuktar oss på djupast möjliga cellnivå. Dessutom gör gurkans kylande effekt dem utmärkta vid föryngring och särskilt effektiva för att kyla en varm, stillastående lever. När de äts dagligen, kan gurkor vända leverskador, ringa tillbaka 10 till 15 år av toxinexponering (inklusive från tungmetaller och bekämpningsmedel som DDT) och dålig kost.

Paprika är utmärkta för att hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och de innehåller anti-cancerföreningar som kan hjälpa till att minska risken för prostata-, bröst-, lung- och tjocktarmscancer. Paprika är mycket fördelaktigt för hjärnan och kan hjälpa till att stärka minnet och koncentrationsförmågan samt minska hjärndimma och förvirring.

Selleri är ett starkt alkaliskt livsmedel som hjälper till att motverka acidos, rena blodomloppet, hjälpa matsmältningen, förhindra migrän, avslappnande för nerverna, sänka blodtrycket och lösa hudproblem. Selleri innehåller föreningar som kallas kumariner, som är kända för att öka aktiviteten hos vissa vita blodkroppar och stödja kärlsystemet.

Tomater innehåller sin egen sort av vitamin C som är biotillgänglig för lymfsystemet och levern, stödjer immunsystemet för att hålla det starkt mot EBV och hindrar viruset från att enkelt resa genom kroppen.

 • Ingredienser
 • Svarta bönhummusen:

  • 1,2 dl torkade svarta bönor, blötlagda över natten eller 3,6 dl konserverade svarta bönor, avrunna och sköljda (spara cirka 4 matskedar av bönvattnet från burken/tetran)
  • 1,2 dl skalad och tärnad mogen avokado
  • 0,6 dl korianderblad + mer till garnering
  • 1/2 jalapeño, kärnade och grovt hackad
  • 4 msk limejuice, färskpressad
  • 1/2 msk finhackad vitlök
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk mald koriander
  • salt och peppar.

   Frukt & Grönsaksstavar
   :
  • 4-5 apelsin och lila morötter, skalade och skurna i klyftor
  • 6 rädisor, skurna i klyftor
  • 3 små persiska gurkor, skurna i skivor och klyftor
  • 1 gul paprika, skuren i klyftor
  • 1 röd paprika, skuren i klyftor
  • 3 stjälkar selleri, skurna i stavar
  • 10 körsbärstomater
 • Gör så här
 • 1. Om du använder torkade svarta bönor, häll av bönorna och kassera vätskan. Lägg dem i en medelstor kastrull och fyll med vatten. Koka upp och koka i 45-75 minuter tills de är väldigt mjuka. Spara 4 msk av matlagningsvätskan, häll sedan av bönorna och låt dem svalna.

  2. Lägg de kokta eller konserverade bönorna, avokado, koriander, jalapeño, limejuice, vitlök, mald spiskummin, mald koriander och den sparade matlagningsvätska/vatten från burken i en matberedare eller mixer och mixa tills det är väldigt slätt. Krydda med salt och peppar.

  3. Lägg upp frukt & grönsaksstavarna på ett fat. Häll upp hummusen i en skål och garnera med färsk koriander. Servera.

  4 personer

Relaterade recept

Mellanmål, Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser)
Mellanmål, Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser) Hummus på svarta bönor
Tillbehör (dressing/röror/såser) Kycklingkrydda (Poultry seasoning)
Detox, Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål Gurka & tomatsallad med färska örter
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Ananas & Ingefära Smoothie
Fettfritt, Lunch & middag, Mellanmål kikärtspaj / Kikärts quiche
Lunch & middag, Snacks & sött Pannkakor med smak av äppelpaj
Smoothie & dryck, Snacks & sött, Tillbehör (dressing/röror/såser) Nötmjölk / Cashewnötsmjölk
Julrecept, Snacks & sött Pecanpaj