Fettfritt, Lunch & middag

Chiligryta med svarta bönor & butternutpumpa

”Denna goda chili kommer att ge värme till din kropp och själ. Perfekt att servera till familj och vänner för en rejäl måltid. Den är oljefri och kan vara fettfri om du skippar avokadon. Du kan servera den ensam eller med blomkålsris, hirs, quinoa, brunt ris eller med Medical Mediums Potatis Tortilla.

Vintersquasher (inklusive kabocha, acorn, delicata och butternut) är laddade med näringsämnen som våran lever lätt kan lagra. Hög i karotenoider som skyddar leverceller från skador. Glukosen i vintersquash kan stabilisera levern, vilket gör att blodsockret överlag stabiliseras i kroppen.” – Anthony William

 

  • Ingredienser
  • Chilin:
    5 dl hackad lök
    3 vitlöksklyftor,
    1 liter tärnad butternutsquash
    1 msk chilipulver 
    1 tsk torkad oregano
    1,5 tsk malen spiskummin
    1 tsk mald koriander
    1/4 tsk rökt paprika
    1/2 tsk cayennepeppar (valfritt)
    2,5 dl kokta svarta bönor
    3,5 dl krossade tomater eller 500 gram färska tomater 2 msk tomatpuré
    3,5 dl vatten, plus mer om det behövs
    Havssalt, efter smak (valfritt)

    Servera tillsammans med:
    0,5 dl färsk koriander
    0,5 dl salladslök
    1 stor Avokado (valfritt)
    2-4 limeklyftor

  • Gör så här
  • Om du använder torkade svarta bönor blötlägg dem över natten. Dagen därpå häller du av vattnet och lägger dom i en kastrull med nytt vatten. Sätt grytan på hög värme och låt koka upp, sänk värmen och låt den sjuda under lock i cirka 2 timmar eller tills bönorna är mjuka. När bönorna är kokta, häll av dem och ställ åt sidan för att använda i receptet.
    Om du väljer färdigkokta böner i tetrapack, se till att läsa innehållet så det inte står med några tillsatser. Häll av spadet och använd endast bönorna.

    Om du använder färska tomater, låt en stor kastrull med vatten koka upp och släpp försiktigt ner tomaterna. Koka i 2 minuter, lägg sedan tomaterna i isvatten. Häll av vattnet. Lägg tomaterna på en skärbräda, skala av skalet och halvera för att ta bort kärnorna. Tärna sedan i små bitar. Lägg tomaterna i en medelstor kastrull och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda i 10 minuter tills tomaterna är mjuka. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

    För att göra chilin, ställ en stor gryta på medelvärme. Tillsätt löken och stek tills den är genomskinlig, ca 4-5 minuter. Tillsätt lite vatten om löken börjar fastna i botten. Tillsätt vitlök och butternutpumpa, fräs tills vitlöken doftar och butternutpumpan precis blivit mjuk. Tar ca 8-10 minuter.

    Tillsätt chilipulvret, torkad oregano, malen spiskummin, mald koriander, rökt paprika och cayenne (om du använder). Rör om tills kryddorna doftar, ca 1-2 minuter.

    Tillsätt bönorna, krossade tomater, tomatpuré och vatten. Koka, rör om då och då, tills pumpan är mjuk. Tar ca 30-35 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Smaka av med salt efter smak. Servera med färsk koriander, salladslök, avokadoskivor och en limeklyfta. 4-6 portioner

    Det här receptet är översatt från medicalmedium.com

Relaterade recept

Fettfritt, Lunch & middag
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Leverstärkande Smoothie
Fettfritt, Lunch & middag Pasta & Bönbollar i Tomatsås
Fettfritt, Lunch & middag Mac & cheese
Fettfritt, Snacks & sött Bär & fruktremmar
Fettfritt, Mellanmål, Smoothie & dryck Läskande vilda blåbärsdryck med honung & apelsin
Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grekisk regnbågssallad